Jag glömmer aldrig första gången jag kände lukten av lök i skogen. Herre jisses vad det doftade lök. Jag stod som förtrollad och undrade vad som stod på. Det var många år sedan och sedan dess har jag så gott som varje år plockat ramslök på samma ställe. Långt in i skogen där inga bilar kör. I en underbar natur med mycket bokskog och ekar. Även björkarna lyser med sina fina stammar. Den där första gången bakade vi bullar med överbliven bovetegröt och ramslök i. Det blev ramslöksoppa också!
Inget går upp mot känslan av att upptäcka sitt första ramslöks-ställe men du kan faktiskt odla Ramslök i din trädgård på en skuggig plats om du inte hittar den naturligt.
Ramslök smakar precis som en blandning mellan gräslök och vitlök och är släkt med båda. När den växer vilt brer den ut sig i stora bestånd och klär skogen i en vackert klargrön och ibland starkt lökdoftande matta. Det är just de gröna bladen man vanligtvis skördar och äter, även om alla växtens delar är både ätliga och goda.
Jag fryser in bladen utan att förvälla dem. Stoppar bladen i en 3 eller 5 liters plastpåse. Sen sätter jag mig på påsen, så påsarna blir platta och all luft går ur. Täpper till påsen och in i frysen. Man kan även torka bladen eller förvälla och lägga i frysen.
Bladen kan man plocka från och med april månad. Nu kan man även plocka blommorna som är utslagna. De brukar jag torka för sig själv i en liten fin glasburk och strö över en färgrik sallad. Mycket god löksmak!
/Monika Freij, Husmor på Mistelgården
Ramslök är full av mineraler; svavel, järn, mangan, magnesium och jod. Ramslök är antiseptisk för tarmen och harmoniserar tarmfloran och mycket mer. Därav smeknamnet det gröna guldet!
Ramslöken är lik liljekonvalj på bladen.
Gnugga ett blad mellan fingrarna, luktar det lök så är det ramslök.
Ta med en sax och klipp av bladen!
Här kommer lite matiga ramslökstips:
- Ramslökspesto
- Ramslökspaj
- Som blad i sallad
- Linda in quinoa eller gott kryddat ris
- Steka med till pytt
- Gott i en kryddig tomatgryta eller gratäng
- Ramslöksalt & Ramslöksolja
Ramslökspesto
(serveras exempelvis med glutenfri pasta)
- Cirka 1 liter hackad färsk ramslök
- 1-2 dl blandade frön och nötter
- Tex: pinjenötter, solrosfrön, cashewnötter, mandel, valnötter mm.
- 1 dl olivolja
- Salt & nymalen svartpeppar
Gör så här:
Lägg allt i en matberedare utom oljan.
Häll i olja, lite efterhand tills en bra konstisens.
Du kan späda med lite vatten också