Monikas tips för julbordet består av marinerade oliver och morotsslantar, gul och grön ärtkräm, brysselkål och rödkåls blandning, och sist men inte minst en vegansk julskinka gjord på rotselleri. Vi hoppas på att inspirera dig till ditt eget julbord.
Brysselkål & Rödkål
- 200 gram färsk eller fryst brysselkål
- 1 klyfta rödkål
- 3 msk rapsolja
- 2 msk agavesirap
- salt & nymalen svartpeppar
Koka brysselkålen 10 min
Häll ut vattnet
Strimla rödkålen
Hetta upp oljan och honungen
Häll i brysselkål och rödkål
Rör om och krydda
Låt sjuda några minuter tills allt är varmt
Så himla läckert!
Juligt & vackert! En av mina favoriter på julbordet!
Gul ärtkräm
- 2 dl torkade gula ärtor
- Lagerblad & Salt
- Saffran
- Salt & nymalen svartpeppar
Lägg ärtorna i vatten under natten
Skölj ärtorna och koka dem i vatten, salt och några lagerblad, tills de är mjuka, cirka 40 minuter.
Sila av vattnet, men spara 1-2 dl.
Mixa ärtorna i en matberedare, späd med lite av kokvattnet.
Smaka av med kryddorna
Du kan byta ut saffran mot gurkmeja och hot curry madras. Då blir det en kräm av vedisk indisk karaktär!
Lite annorlunda smak på julbordet!
Jag lovar! Det är riktigt gott!
Grön ärtkräm
- 1 paket frysta ärtor 200 gram
- Grönsaksbuljong
- 2 vitlöksklyftor
- Salt & nymalen svartpeppar
Koka upp vatten och häll i ärtorna.
Låt sjuda cirka 15 minuter
Sila av vattnet men spara 1 dl.
Mixa ärtorna tillsammans med vitlök och kryddor, späd med kokvattnet, till en behaglig konsistens.
Len & underbar!
Krämer av linser, bönor, ärtor är ett fantastiskt tillbehör i det veganska köket!
Dessutom färgglatt & vackert
Marinerade morotsslantar
- 4 skalade morötter
- Grönsaksbuljong i pulver
- ½ citron
- 1 kruka färsk rosmarin
Koka upp vatten i en kastrull
Skär morötterna i (sneda) slantar
Lägg i slantarna och koka dem cirka 5-8 min
Häll ut vattnet
Spola av morötterna i kallt vatten, så att de inte blir överkokta
Blanda i grönsaksbuljongen
Pressa över citron
Klipp ner rosmarin och blanda allt
Smakerna gifter sig så gott med varandra! Jag älskar enkel smakrik & färgglad mat!
Marinerade oliver
- 1 burk blandade oliver
- Olivolja
- Färsk & Torkad timjan
- 4 Vitlöksklyftor
- 3 msk Sesamfrön
Sila ut vätskan ur oliverna
Häll oliverna i en lagom stor skål, gärna en vacker glas skål
Häll över olivolja
Repa av timjan från den färska timjan och häll på oliverna tillsammans med den torkade timjan
Krossa vitlöksklyftorna med kniven och lägg i olivskålen
Häll över sesamfrön
Blanda runt och låt stå några timmar innan servering
Kan stå framme och njutas av när du så önskar!
Jag älskar oliver och allra mest kalamata och grekiska med kärnor i!
Senapsgratinerad rotselleri
- En stor fin rotselleri
- 5 lagerblad, vatten och salt
- Dijjonsenap
- Hela oskalade sesamfrön
Koka upp vatten i en stor gryta och häll i lagerbladen och en tsk salt
Lägg sellerin i det kokande vattnet och koka tills sellerin är nästan mjuk
Sila bort vattnet
Pensla på rikligt med senap och strö över sesamfrön
Gratinera i 175 grader i ugnen tills sellerin har blivet gyllen brun
Ställ svalt
Skär tunna skivor vid servering!
Ett roligt inslag på julbordet!