Saftiga falaflar med fin smak av saffran. Denna måltid tar en stund att göra, det är lite olika moment om man väljer att ha med Tahini-dressing och Tabbouleh som tillbehör, vilket man inte måste. Men det är GOTT. Mitt förslag är: tänd lite ljus och dra på Leonard Cohens sista cd-skiva! Hacka och skala, njut dofterna och var i stunden. Den bästa terapin 🙂
För ca 4-6 portioner
Du behöver:
- 3 dl naturella pekannötter eller solroskärnor
- 2 små morötter, skalade och hackade. Om du så önskar går det bra att byta ut morötter mot sötpotatis eller pumpa. Sötpotatis är en personlig favorit... 🙂
- 3 dl kokta kikärtor
- 1 gul lök, skalad och finhackad
- 1 stor vitlöksklyfta, skalad och finhackad
- ½ g saffran, låt dra i 1 msk hett vatten i 20 minuter ca
- rivet skal av en liten citron
- 2 msk rapolja eller annan olja du önskar
- 2 msk bovetemjöl
- 1 tsk havssalt
- en nypa cayenne
Till servering:
- 4-6 savoykålblad eller salladsblad
- 4-6 körsbärstomater, skivade
- grön Tabbouleh och lite tahinidressing (recept på detta kommer längre ner i receptet).
Gör så här:
- Kör pekannötterna eller solroskärnorna i en matberedare tills de är grovhackade.
- Tillsätt morötter, kikärtor, gul lök, vitlök, saffransvatten, citronskal, olja, bovetemjöl och salt samt cayenne. Kör i matberedaren tills allt är blandat. Skrapa ner det som fastnat på sidorna och kör igång matberedaren igen.
- Kyl smeten i minst 1 timme. Forma smeten till 20 runda bollar.
- Värm ugnen till 175°. Lägg bakplåtspapper på en plåt.
- Lägg falaflarna på plåten och baka i mitten av ugnen 35 – 40 minuter tills de är gyllene. Vänd efter halva tiden.
- Servera i savoykåls- eller salladsblad med tabbouleh, körsbärstomater och tahinidressing.
Grön variant av Tabbouleh
1 stor gurka, urkärnad
2 små lökar
2 krukor persilja
1 kruka mynta
½ dl skalade hampafrön
½ dl klorofylldressing (recept kommer längre ner)
1 msk pressad citron
Gör så här:
1. Finhacka gurka, lök, persilja och mynta och lägg i bunke.
2. Tillsätt hampafrön, dressing och citronjuice och blanda väl.
3. Strö hampafrö ovanpå.
Klorofyll-dressing
(behövs till Tabbouleh-röran), full av grön ljuvlighet och kroppen jublar!
1 kruka basilika
1 kruka persilja
1 kruk mynta
½ dl pressad citron
1 tsk havssalt
1 dl kallpressad olivolja, mild
Gör så här:
1. Mixa basilika, persilja, mynta, citronjuice och salt slätt.
2. Tillsätt olivoljan i en tunn stråle medan maskinen är igång.
Förstärk det gröna med en näve babyspenat om du vill! Kanske lite dijonsenap och om du önskar runda av smaken lite så tillsätter du lite honung. Fritt fram för smak-experiment!
Tahinidressing
½ dl sesampasta (=tahini)
½ fint riven vitlöksklyfta
1 msk soja
½ tsk honung
1 tsk pressad limejuice
ev vatten
Gör så här:
- Mixa tahini med vitlök, soja, honung och limejuice till en slät dressing.
- Späd med vatten om den känns för tjock.
Linda kom till vår hälsovecka augusti 2015 för att bygga upp sig själv igen både fysiskt och själsligt efter att ha vunnit över sin bröstcancer.
För Linda blev veckan hos oss den vändning i livet hon längtade efter. Nu är hon igång med en ny kost, mår bra och känner glädje.
Hon provar nya recept hela tiden som hon gärna delar med sig av.
Vill du läsa Lindas historia så hittar du den här...