Klassiker till julbordet med extra julkrydda i de vegetariska bollarna. Serveras här med grönkålssallad och klyftpotatis.
Hoppas det smakar! Vi på Mistelgården önskar er en God Jul!
Julsmakande veggiebullar
(Tina färsen i minst 60 min)
Cirka 60 st
- 850 g Anamma formbar färs
- 2 små gula lökar
- 2 msk lantbuljong
- 2 msk dijonsenap
- 1 msk tamarisoja
- 1,5 tsk mald kryddpeppar
- 1 tsk mald kryddnejlika
- 1 tsk nymald svartpeppar
- 1 tsk kanel
- 1 tsk havssalt
- Smör eller olja till stekning
Gör så här:
– finriv gul lök
– blanda alla ingredienser i en bunke
– rulla små bullar på ca 3 cm
– för fin yta, bryn bullarna i smör eller olja på hög värme tills dom fått fin färg
– lägg över i en ugnsform och sätt in i ugnen när det är ca 10 minuter kvar av klyftpotatisen
Grönkålsallad
- 200g grönkål
- 1 – 2 msk olivolja
- 1/2 msk citronjuice
- 2 nypor flingsalt
- 2 krm nymald svartpeppar
- 1 dl hackad sötmandel
- 2st clementiner
Gör så här:
– skölj grönkålsbladen noga, torka av med hushållspapper
– riv av kålen från stjälken och riv i mindre bitar
– lägg grönkålen i en bunke och ringla över olivolja, citronjuice och havssalt
– massera kålen i några minuter
– lägg upp på ett serveringsfat
– skala och klyfta clementiner, skär i bitar och strö över grönkålen
– grovhacka sötmandel och strö över salladen
– toppa salladen med en nypa havssalt och nymald svartpeppar
Klyftpotatis
- 1-1,5 kg potatis
- Olivolja
- Örtkryddor
- Flingsalt
- Nymald svartpeppar
Gör så här:
– sätt ugnen på 225 grader
– dela potatis i klyftor och lägg i en ugnsform
– ringla över olivolja och strö över kryddor
– massera in olja och kryddor över alla potatisklyftor
– tillaga i ugnen 30 – 40 minuter