Hälsoproblem

Vi arbetar med många olika hälsoproblem, däribland IBS, Crohns, Candida, Allergi, Astma, Diarré, Utmattning, Övervikt, Hudproblem och Smärtproblem. Här vill vi berätta om hur vi ser på några av dagens vanligaste hälsoproblem.

Mag-och tarmproblem

Magen gör ont, magen är som en ballong, du är trött, du tappar gnistan. Du drar dig undan, slutar träffa vänner, slutar gå ut. Det här går att vända! Allt hänger ihop, det finns en röd tråd.

De första symtomen på magproblem brukar yttra sig som intolerans mot gluten och laktos. Då får man givetvis plocka bort det under ett tag. Att endast sluta med dessa födoämnen är ändå inte lösningen på problemet. De enzymer som fattas för att ta hand om gluten är nödvändiga i andra viktiga processer i kroppen. Kroppen saknar då fortfarande verktyg för att kunna bryta ner andra mer livsnödvändiga proteiner, och det kommer yttra sig i nya symtom.

Till slut börjar personen med matsmältningsproblem plocka bort fler födoämnen och efter en tid är det inte mycket som finns kvar på tallriken som går att smälta. Och det kan variera från dag till dag.

Enzymbrist är grunden för alla mag- och tarmproblem. När sedan tarmfloran påverkats av alla osmälta proteiner börjar kroppen protestera än mer. Detta skapar starka syror och det ger sig till känna i lederna med smärta. Andra vanliga sammanlänkade problem är att man blir tröttare än vanligt, man orkar inte lika mycket längre, blir lättirriterad, får svårt att sova och mår allmänt dåligt. Tarmfloran påverkar vår hälsa och är inblandad i alla processer i vår kropp.

Det är många som söker hjälp för mag- och tarmproblem som även lider av nedstämdhet eller depression. Många kopplar inte ihop sin själsliga skörhet med sina magproblem.

Antalet människor med mag- och tarmproblem ökar på grund av att det idag är svårare för kroppen att producera tillräckligt med enzymer. Enzymer behövs för att omvandla proteinerna i maten till fria aminosyror. De proteiner som inte omvandlas ligger kvar obearbetade i magsäcken och skapar svavelhaltiga syror.

Mag-och tarmproblem av olika slag ökar även bland unga personer. När Anette började på Mistelgården under början av 80-talet var det mycket sällen det kom gäster med den typen av mag- och tarmproblem som finns i dag.

Dagens råvaror är av sämre kvalitet bland annat beroende på alla tillsatser och restprodukter från besprutningar som finns i vår mat. Där till kommer stress och påtvingad felaktig livsföring till följd av att tempot i samhället har skruvats upp. Vi tar oss inte tid att äta i lugn och ro utan stressar i oss maten mer eller mindre på gående fot. Att åtminstone unna sig en lugn måltid om dagen där man tuggar ordentligt, gör stor skillnad. Just eftersom råvarorna är av sämre kvalitet är det också ännu viktigare att laga sin egen mat.

Om kroppen lider av omfattande enzymbrist kan systemet inte längre smälta maten och något som kan liknas vid svält uppstår i kroppen. Det behövs då en specialkost som är extra skonsam. I det här läget måste man arbeta stegvis och lyssna på kroppens reaktioner

På Mistelgården arbetar vi med utrensning, uppbyggnad och läkning för en frisk tarmflora. En mage som är i obalans bär på fel bakterieflora och kan därför inte bearbeta födan som den ska. I den sura miljön bildas överväxt av svamp, och även vissa parasiter trivs här, den måste bort.

När våra sjöar är försurade blir det syrebrist i vattnet. När marken är försurad blir det svampangrepp på träden. När vi människor blir försurade ökar produktionen av svamp och cellerna får syrebrist. Då gäller det att få tillbaka en basisk miljö.

Vårt första steg är att få ner syrorna i kroppen, bygga upp en stark bakterieflora och samtidigt styra upp i matsmältningssystemet. Vi rensar ut gammal föda som ligger kvar i systemet och hindrar din läkning. Du får bort mycket av svampen och syrorna minskar. Din energi ökar. Du känner i lederna att du är smidigare och att värken har minskat.  I den här miljön kan du nu påbörja en läkning, på riktigt.

Stressad eller slutkörd

Utmattningssyndrom är ett stort problem idag. Flertalet av våra gäster har eller har haft den diagnosen.

Vid stress drar alla blodkärl och muskler ihop sig. Konsekvensen blir sämre cirkulation och sämre möjlighet att få fram näring och syre till organen. Hjärnan går på högtryck men organen arbetar långsammare. Lymfan får inte samma flöde, blodet blir mer syrefattigt, andningen ändras. Detta skapar toxiner som sätter sig i cellerna och du blir tröttare. Systemet får syrebrist och går trögare medan hjärnverksamheten ökar, minnet sviktar. Sköldkörteln och binjurarna utmattas.

Du känner dig riktigt grundligt trött, det blir inte bättre hur länge du än sover eller vilar dig. Då är du på väg mot en utmattning eller så är du redan innanför tröskeln till det rummet. Långt innan detta sker anser vi att det till stor del grundar sig i en längre tids själsliga missnöje. När människor blir utbrända handlar det sällan om för mycket arbete. Det beror mer på att du inte har lyssnat PÅ dina behov, dina önskningar och vad du vill göra, hur du vill ha det.

Men vissa händelser i livet kan vi inte alltid påverka. När det värsta har lagt sig en aning, är det till stor hjälp för kropp och själ med energirik kost och lösgörande och vilande behandlingar.

När vi människor hamnar i en livssituation som vi inte är nöjda med har vi en förmåga att glömma bort eller helt tappa orken att ta hand om oss själva. När vi egentligen borde ta hand om oss som bäst. Vi kanske slutar att motionera, går in i grubblerier och låter våra tankar okontrollerat härja fritt.

Vi människor har lätt att glömma bort att kroppen inte är en maskin som klarare sig utan vår omsorg. Men bilen är vi noga med, vilken bensin som är bäst, byter olja lite då och då. Väljer guldtvätten när bilen ska rengöras. Ja… så är det dags att serva bilen, bilkön är lång, benen är stela det värker lite i nacke och axlar. Den enda tiden som fanns kvar var 07:00, rejält trött med en stor pappmugg kaffe går det att piska upp systemet för en stund.

Under en längre tids påslag av stress utarmas till slut binjurarna, som har gått på högtryck, på kortisol och det påverkar i sin tur sköldkörtelns produktion. Det blir brist på kortisol och överslag på adrenalin. Berget växer av alla tankar av oro och missnöje. När du kommer till oss är det där berget för högt, ingen sikt framåt. Vi vill få ner toppen, så att du kan se horisonten.

Vi lever av energi – Födan skapar energi, lätt eller tung – Tankar är energi lätta eller tunga.

På Mistelgården jobbar vi mycket med det som du faktiskt kan ändra på. För att bygga upp energin krävs en bra matsmältning genom enzymterapi och kostomläggning. I dag har även den traditionella vården insett att vår tarmflora påverkar vårt nervsystem.

Genom så obearbetad mat som möjligt kan man höja energin i cellerna igen. Råkost är fenomenal för att skapa mer lätt energi. Med tillägg av vissa naturmediciner går det att få igång livshjulet och glädjen igen. Med kosten och vissa naturmediciner kan du hjälpa binjurarna att producera rätt mängd kortisol igen och med kostens hjälp kan man göra mycket för sköldkörteln.

Här bör man också arbeta med den fysiska kroppen, få bort låsningar som satt sig i axlar och nacken. Det är viktigt att öka cirkulationen och ge kroppen den rätta födan för att höja energin. Vi arbetar också med tankemönster som bara rullar på av gammal vana. Vi bär alla på olika typer av tankeblockeringar. På vår stora hälsovecka går det att lägga till samtal med VÅR TERAPEUT som jobbar med — dina energiblockeringar. Tankemönster som vi fastnar i på olika sätt.

Glöm inte det viktigaste; lyssna på dina innersta önskningar. Vi hjälper dig på vägen. Det finns alltid en lösning. Utmaningen är att ta sig tid att hitta den.

Värk och inflammation

Problem med värk i kroppen går tyvärr nedåt i åldrarna och är inte bara något som drabbar äldre. Det brukar börja i fingrar, knän, vrister, nacke och axlar och med en allmän känsla av stelhet.

De syror som bildas i kroppen när vi äter felaktigt påverkar ledvätskan. Ditt brosk trivs inte i de starka syrorna som till slut fräter på brosket. Brosket behöver vila i en basisk miljö vilket krävs för en smidig rörlighet. Syror sätter sig ofta i första hand i bindväven och i bihålorna. Känsligheten i huden ökar och man känner sig stelare.

I en kropp som av olika anledningar badar i en sur miljö blir det lätt inflammationer. Det är inte ovanligt att dessa inflammationer flyttar runt i kroppen. Den sura miljön påverkar leder, axlar, nacke och muskulatur. I sur miljö är cirkulationen sämre, och det blir lättare sträckningar i till exempel senor som är känsliga för den sura miljön.

Det här med motion gå inte att underskatta. Promenader i vacker natur, fylla lungorna med syre, hitta frid och lugn inom sig. När det finns en inflammation i kroppen av något slag bör man inte träna hårt. Lätta promenader blir då ett bra sätt att hålla igång cirkulationen.

På Mistelgården arbetar vi med ett helhetstänkande.

Det är självklart att här spelar kosten en stor roll. Vi måste avsyra systemet och basa upp miljön i både genom kostomläggning och med hjälp av olika behandlingar. Vid värk och inflammationer använder vi ljusterapi som ökar blodcirkulationen och syreupptaget.

Meditation hjälper dig, unna dig tio minuter eller bara fem. Det minskar din oro och du bli mer tillfreds. Andning är viktig för att få ner stressen, att återta kontrollen över hur du andas.

Allergi eller astma

Allergi och astma beror på brister i kroppen, bland annat på olika svavelhaltiga ämnen.

Vid allergi och astma tar man ofta till mediciner för att lindra symtomen. Astmatiska problem är en typ av allergiska reaktioner. Alla syntetiska mediciner påverkar kroppens egen förmåga att producera enzymer, när du inte får fram alla de enzymer du behöver, framför allt för att frisatte viktiga proteiner, skapar det mycket starka syror. Och med det bildas mycket slem. Det är klart att man i det läget behöver hjälp genom traditionella mediciner.

Om man under en längre tid är tvungen att använda till exempel mycket Bricanyl eller Pulmicort brukar det tillslut leda till sämre kvalitet på slemhinnorna, och öka även känsligheten. Vårt mål är att får ner behovet av just den här typen av mediciner.

Du som har allergi eller astma har nästan alltid brist på vissa svavelhaltiga ämnen.  Vi brukar kombinera olika naturmediciner med just svavel för att få effekt. Här kommer givetvis kostens betydelse in, bort med all slemblidande kost och för att öka upp syreförmågan i lungcellerna. Avgifta systemet från toxiner. Bygga upp en basisk miljö och på det sättet öka syreupptaget i cellerna. En person som inhalerar dagligen och samtidigt har en kost som är mer åt det sura hållet, får givetvis mycket tyngre andning. När kroppen är försurad ökar syrebristen i blodet.

Så enligt oss på Mistelgården finns det mycket man kan göra vid asmatiska problem.

Men även här gäller det att starta upp med att skapa en bättre matsmältning.

På Mistelgården arbetar vi med kosten för att du ska få de enzymer din kropp behöver. Det är enligt våra teorier livsviktigt. Vid en kostomläggning och med hjälp av olika behandlingar och intag och individuellt framtagna naturmediciner märker de som har astma och allergi ofta skillnad på bara några dagar. Andningen blir lättare.

Om du har astma jobbar vi med att öka din syreupptagningsförmåga. Personer med astma har ofta mycket slem i lungor och bihålor. I de här fallen har vi på Mistelgården en behandling som vi döpt till friktionsmassage, en teknik som vi själva genom åren utarbetat. Den här typen av massage höjer energin i det området som behandlas och därmed ökar syretillförseln. Många upplever efter behandlingen, hur slemmet lossnar och kan hostas upp.

Eksem, acne och hudproblem

Huden talar tydligt om hur du mår inuti kroppen. Vår största andningsorgan är huden, det säger mycket.

Vi svettas ständigt utan att vi känner av det, förutom vid ansträngning eller vid högstress. Om vätskan (din svett) är för stark eller innehåller ämnen som inte processats i kroppen, blir vätskan du svettas för stark för huden. Detta visar också att lymfsystemet och de små kärl som löper över hela huden är belastade.

Det är mycket vanligt att personer med hudproblem har mycket slagg i tarmen även om det inte är säkert att de upplever att de har magproblem. Kroppens system är överbelastat.

Vid olika typer av hudproblem är även levern oftast belastad. När levern får hjälp med rätt kost och olika behandlingar har den lättare att utföra sitt arbete. Här är det ytters viktig att få upp en mer basisk kropp. Detta förändrar givetvis även svetten som då inte blir lika stark mot huden.

På Mistelgården lägger vi om kosten så att kroppen får möjlighet att bygga upp en basisk miljö. Vi önskar att få bort så mycket starka syror som möjligt i systemet med olika behandlingar.

Kroppens system kräver också att vi några gånger i veckan höjer blodcirkulationen, flåset.

Vi avsaltar kroppen från för mycket toxiner, och på det sättet lättas trycket från en belastad lymfa.

På Mistelgården använder vi olika bad beroende på vilken typ av hudproblem det handlar om. Även vissa ljusbehandlingar är effektivt för att komma till rätta med de flesta hudproblem.

Comments are closed.