Vilken sjukdom du än har och vilken traditionell vård du än väljer, krävs det alltid extra hjälp från en frisk och sund kost. Vi rekommenderar mycket levande mat med tillsatser av vitaminer och mineraler.
Det går inte använda sig av samma mat, behandlingar eller samma naturmediciner på alla gäster. Det kan skilja stort mellan olika personer.
Maten är grunden, vad du äter och hur du äter.
Vi vill hjälpa dig att få energin och kraften tillbaka så att kroppen kan börja sin läkningsprocess. Det är alltid du själv som bestämmer var du vill lägga ribban. Att ställa orimliga krav på sig själv tar bort glädjen.
Kosten
Vårt mål med kosten är att bygga upp en stark tarmflora och få bort så mycket toxiner som möjligt. Det går inte bygga upp en ny miljö i systemet förrän kroppen blir av med en del toxiner. Detta gör vi med hjälp av kosten, våra behandlingar och vissa naturmediciner. Vi har arbetat med hälsa i 20 år och dessförinnan med rådgivning under många år. Under de här åren har vi utarbetat vårt helt egna sätt och teknik för att snabbt få en förändring och vända skutan åt rätt håll. Läs mer...
På Mistelgården äter vi en blandad kost bestående av vegetarisk varm mat, levande föda och Raw Food. Med levande mat ökar cellandningen i alla organ vilket också ökar energin och frekvensen i cellerna. Detta gör att dina celler kan börja kommunicera med varandra vilket du märker genom ett inre lugn och ett allmänt välmående.
När det gäller maten på Mistelgården kan den se olika ut beroende på vilka problem gästerna har.
Varje gäst med mag- och tarmproblem har sin egen meny under vistelsen, under veckan ändras och justeras deras meny efterhand som matsmältningen förändras till det bättre. De som har en långvarig mag- och tarmproblematik klarar oftast inte att äta råa grönsaker. Man börjar då med en mer lugnande kost.
Levande mat ger dig kraft och ny energi. Med levande mat menar vi mat som inte har blivit uppvärmd. Sådan mat underlättar för kroppen att hålla den basiska miljö som kroppen ständigt eftersträvar. Levande mat innehåller mer spårämnen, vitaminer och mineraler än den kokta maten. Framförallt är det endast ur den levande maten kroppen kan producera de livsviktiga enzymer som kroppen behöver för att hålla sig ifrån olika typer av sjukdomar. Spårämnen och mineralerna kan man säga är gnistan till livet. Naturligt odlade grönsaker innehåller joniserade salter och mineraler, elektrolyter, som banar vägen för upptaget av andra näringsämnen. Resultatet blir att du känner dig klarare i tanken, lättare i kroppen, sundare och fräschare.
Du kan leva på vegetarisk mat, levande föda eller Raw Food dagligen, om det passar dig. Men du kan också välja att ta till den här typen av mat då och då, eller en hel vecka ibland, för att avgifta kroppen. Du väljer.
Enzymterapi
Vi hjälper dig att bygga upp ditt immunförsvar med hjälp av enzymterapi. Enzymer behövs vid alla processer i kroppen. Alla våra organ, celler och vävnader är beroende av enzymer för att fungera. Den viktiga enzymproduktionen startar när du tuggar maten. Dessa enzymer sätter igång en kedjereaktion i kroppen som i sin tur skapar nya enzymer. Det är därför viktigt att tugga ordentligt, under tuggningen aktiverar du de enzymer som redan finns i saliven. Det är här du startar din bakterieflora.Läs mer...
Symtom på enzymbrist är en försvagad bakterieflora och första symtomet visar sig oftast genom matsmältningsproblem som upplåst mage, smärta eller förstoppning. Om man inte hittar problemet utan går med en försämrad matsmältning under en längre tid uppstår nya symtom som till exempel födoämnesallergi, sömnproblem, stela leder, inflammationer av olika slag, astma, allergi, instabilitet, och överkänslighet i humöret.
Det som sker när vi inte länge kan smälta maten är framförallt att det ligger kvar osmälta proteiner som skapar starka syror och rubbar din tarmflora. Kroppen förlorar då sin basiska miljö. När kroppen är försurad på grund av till exempel fel livsföring, stress eller en längre tids användning av mediciner har kroppen svårt att frisätta framförallt proteinerna till fria aminosyror. För mycket obearbetade proteiner och brist på livsnödvändiga enzymer gör det omöjligt för tarmen att skapa den så livsviktiga bakteriefloran.
En långvarig brist på enzymer, till exempel vid mag- och tarmproblem eller vid långvarigt bruk av antibiotika eller andra mediciner, går att återställa. Kosten är grunden. Det är viktigt att vår mat innehåller så få gifter som möjligt. Om det finns mycket besprutningar i maten försvårar det vår matsmältning och kroppen får svårt att bygga upp en bra kompost.
Enzymterapi utförs och anpassas för varje enskild individ. Enzymterapi sätter igång olika processer i kroppen och det är därför viktigt att jobba stegvis.
Det är aldrig för sent…
Din kost har otroligt stor del i hur din kropp mår.
Goda tarmbakterier är den största och viktigaste delen av ditt immunförsvar. Vi på Mistelgården ser kosten som vårt bästa läkemedel. Grunden är grönsaker, bär, frukt och massor av färska örter.
Det är viktigt att man äter mycket kalkhaltig och vitaminrik mat, framförallt sallader av olika slag, som vitkål, annan kål, morötter och rödbetor samt grönsallad. Läs mer...
Vår föda är mycket viktigare för oss, än vi kanske tror. Vi borde ständigt sträva efter att äta den föda naturen ger oss så oförändrad som möjligt. Hämta din mat från närmsta bonde eller odlare du gynnar de närodlade bönderna och du vet vad du lägger på din tallrik.
Ett allt för rikligt intag av kött från sjuka djur, raffinerad föda och drycker innehållande färgämnen och kemikalier, rester av besprutningsmedel blir slutligen en förmån för uppkomsten av sjukdomar. Det är nästan aldrig för sent att vända blad och börja om och hand om det viktigaste du har, din kropp!
Örter, färska sådana, är en enorm källa till läkning, en gåva från ovan. Varje ört bär på ett hemligt budskap och hur mycket vi än läser om varje örts egenskap så finns långt mer att finna i varje örts läkande lexikon. För att bara närma några, är koriander och pepparmynta värt att prova vid mag- och tarmproblem.
Det är mycket att tänka på, tyvärr kommer vi inte undan det, vi måste förkovra oss.
Gör det bästa du kan planera så du slipper stress. Bestäm dig för att ägna en vecka eller två att ta reda på vart du närmast kan handla din mat. Titta på innehållsförteckning när du är ute och handlar. Efter en tid sitter det i huvudet, du vet vad du ska undvika och vad du ska välja. Börja dagen med en renande dryck, sellerijuice eller citronvatten.Läs mer...
Vi på Mistelgården är noggranna med hur dagen börjar och slutar när det gäller maten. Vi använder i stort sett inga mjölkprodukter alls, någon gång har vi lite grekisk yoghurt i något tillbehör, det är allt.
Din föda bör bestå av ca 60% obearbetade grönsaker, 20% bär och frukt, 5 % fröer och nötter, 15 % fisk eller kött om så önskas eller vegetarisk kost med begränsat inslag av mjölkprodukter, eller inget alls.
Mejeriprodukter, raffinerat mjöl och socker bör helt uteslutas ur kosten.
Mjölk och ost från kossan är slembildande och avger starka syror i kroppen. Ost från får och get är lättare för kroppen och är inte alls lika slembildande. Slemmet lägger sig över tarmens så livsviktiga flimmerhår, som ska ta upp näring och där våra viktiga tarmbakterier trivs. I den sura och slemmiga miljön trivs inflammationer. Kanske var det annorlunda längre tillbaka i tiden när vi inte förädlade mjölken. Läs mer...
Salt eller inte salt? Ja, det har varit mycket debatter kring det ämnet. Det är stor skillnad mellan olika sorters salt. Allt naturligt salt kommer ursprungligen från havet. Det är när man raffinerar saltet som mineralerna avlägsnas. Himalayasalt är ett salt som kroppen tycker om tack vare makromineralerna, kalcium och fosfor, samt spårämnen som selen och zink. Naturligt obearbetat salt som Himalayasaltet består av cirka 90% natriumklorid och låg mängd jod.
Det vita mjölet bör man undvika eftersom vetet idag är så besprutat att det inte längre är ätbart. Det finns många mjölsorter som alternativ till vetemjöl, till exempel kokosmjöl, havremjöl och mungbönsmjöl. Men du behöver också vara försiktig med mat där mjölet utgör stommen, som till exempel pasta. Äter man mycket pasta så får man räkna med att tarmen slemmar igen.
Rent socker, godis och choklad tar mycket näring från vårt system när det ska smältas ner, i synnerhet B-vitaminer, mineraler och spårämnen. Torkad frukt i olika varianter, ger däremot något till kroppen, så som mineraler och antioxidanter. Sötma från bland annat honung, torkad och fikon är bättre att använda för att få den söta smaken.