Anna berättar om sina magproblem

Hej allihop.
Jag vill dela med mig om min mage och hälsa till er.  Det blir ett långt inlägg men jag lovar att många kommer att känna igen sig.

 

I hela mitt liv så har jag haft problem med magen. Många gånger behövde jag springa på toaletten. Känslan att ha en uppblåst/ spänd mage var en vanlig känsla för mig. Jag har ätit laktosfri och sojafri kost, vilket ändå har funkat bra.

MEN det som är intressant nu är mina senaste tre år.

Jag är utbildad kock och bartender och jag älskar att jobba på restaurang och servera gäster. Jag har i stort sätt jobbat dag och natt vilket betyder lite sömn, oregelbunden kost och mattider. Framförallt mycket stress både i arbetskostymen och i privatkläderna. En vardag då man försöker hinna med så mycket som möjligt på kort tid. Detta ledde till otroligt dålig mage och stressad kropp.

De symtom jag hade var: magen blev uppblåst så det kändes som den skulle spricka, följt av krampanfall… Jag svettades, fick ofta näsblod och börjde skaka. Därefter blev jag jättetrött och sov ett par timmar. Behövde springa ofta på toaletten, på en dag kunde jag besöka badrummet mellan 8-17 gånger.

På nätterna sov jag dålig då jag svettades väldig mycket. Det konstiga är att kroppstemperaturen låg på 35.5. Efter måltider så frös jag. Sura uppstötningar och tyck över bröstet var en vardagskänsla för mig, lika så trötthet och illamående.

När jag har besökt läkare på vårdcentral samt Mag & Tarm avdelningen så har de kommit fram till IBS, tarmfickor, magsår, magkatarr och förslappad magmun. De tror även att slemhinnan i magsäcken har gått sönder p.g.a. att jag har tagit starka tabletter som pronaxen vid mina krampanfall och mensvärk. Jag har fått kramplösande tabletter utskrivet och hjälp med en IBS- kost av en dietist.

Mina känslor och funderingar satte igång. Orken och energin tog slut. Inget var roligt, man känner att kroppen var i obalans. Allt det sociala försvann från mitt liv. Jag ville inte träffa folk, då ska man alltid äta eller dricka något och jag vet inte hur magen kommer att bete sig, jag har ändå inget att ha på mig. Jag har inte haft på mig en BH på över 1år, för de trycker obehagligt mellan brösten när illamåendet sätter igång, även de sura uppstötningarna.

Jag har alltid varit en tjej som gillar att träna och röra på mig men inte ens det funkade längre. Om jag skulle ut och springa så började magen direkt, jag började hicka och rapa och efter ungefär 5 minuters löpning så var magen så uppblåst så jag knappt såg mina fötter… Jag svettades väldig mycket i ett lugnt tempo och pulsen var hög. Till slut så fick jag avbryta och hitta närmaste toalett eller skog!

Jag valde att gå ner i tid på jobbet för jag kände att kroppen inte orkade med. Då får man ”ett grattis” av ett par kollegor, som tror att jag är gravid och går ner i tid för det…

Jag kände att det går inte att leva så här... Det måste finnas någon som kan hjälpa mig, jag nöjer mig liksom inte med att läkarna sätter diagnosen IBS och att man får lära sig att leva med det. För att gå runt med en mage som värker varje dag orkar man inte med, magen påverkar en mer än vad man kan tro.

Efter sökning på internet så hittar jag Anette och Irene på Mistelgården. Jag kom i kontakt med dem och jag fick en helt annan bild av min kropp och situation. Anette visste precis vad jag menade när jag förklarade hur jag mår. Hon pratade vidare om enzymer som inte får tillräckligt med näring för att kroppen ska fungerar. Allt låter så vettigt och de känns som att jag ÄNTLIGEN har kommit i rätt händer.

Jag träffade Anette för rådgivning. Jag skulle äntligen få hjälp med rätt kost och örtmediciner som min kropp behövde. Jag kan slänga alla IBS mediciner och kramplösande tabletter. Efter ett långt möte med Anette så får vi koll på min mage och tarm. Hon binder ihop alla mina känslor och symtom på ett lätt sätt. På något lustigt sätt så kändes det som att hon redan nu kände min kropp.

Vi ändrar kosten och efter mötet går jag vidare till Irene för en tarmsköljning. De visar sig att hela min tarm var full. Att maten jag ätit har stannat upp i tarmen och att den nya maten jag äter inte kommer förbi om den inte ” töjer ut ” tarmen till nya fickor. Allt måste bort och detta har Irene hjälpt mig med.

Jag har haft kontakt med Anette var 10 dag och sms kontakt så mycket jag behöver. Efter 5 dagar så märkte jag skillnad. Jag går på toaletten 3 gånger om dagen. Jag orkar jobba hela dagar på jobbet.  Magen är uppblåst men absolut inte så mycket som den har varit innan. Ingen kramp, inga svettningar och sömnen är bättre. Kroppstemperaturen har höjts till 36.8 vilket är jättebra.

NU 5 veckor senare, så kan jag inte fatta att min kropp har mått så här dåligt och jag kan inte förstå hur jag har orkat leva så där. Nu är magen på rätt väg igen, jag har fortfarande skonsam kost men det trivs jag med. Jag känner att en skonsam kost håller magen lugn.

Något väldigt positivt med rådgivningen med Anette är att det alltid går att bolla känslor och magens dagsform med henne.  Hon vet hur kroppen reagerar och vad den klarar av. Hon finns alltid där och ger mig den tiden jag behöver. Hon lyckas hålla mig lugn och hon får mig att acceptera att det tar tid att bli frisk. Hon påminner mig om den stora förändringen som har gjorts.

Backar man tillbaka 5 veckor så är det otroligt stora förändringar och förbättringar som har skett. Detta är helt otroligt. Jag är så glad och så lycklig över att jag har fått hjälpen till en bättre livsstil.

Stort tack till Anette för rådgivningen, det betyder så mycket för mig.

/Anna

Comments are closed.