Quinoa-plättar med gröna ”pommes”

Vår gäst Linda bjuder på ett recept idag.

250 g gröna bönor

2 1/2 dl kokt quinoa

1 liten zucchini

1/2 dl mandelmjöl

3 ägg

1 liten gul lök

2 vitlöksklyftor

1 chillifrukt

1 msk persilja

 

kokosolja

himalayasalt

 

Youghurtsås

1/2 dl rysk eller grekisk yoghurt

1/2 tsk pressad citron

olivolja

himalayasalt

svartpeppar

 

Så här gör du:

(4 portioner)

  1. Koka 1 dl quinoa (för 2,5 dl färdigkokt quinoa)
  2. Sätt ugnen på 225 °
  3. Riv zucchinin. Skala och finhacka löken. Hacka persilja och chilli. Blanda i kokt quinoa, ägg, mandelmjöl, himalayasalt, peppar, och pressa i vitlöken.
  4. Skär av ändarna på de gröna bönorna och lägg dem i en ugnsform. Droppa lite rapsolja över bönorna, salta och peppra. Sätt in i ugnen och stek i 10-12 minuter.
  5. Smält 1 tsk kokosolja i en stekpanna. Skopa ur en stor matsked av quinoaplättblandningen och stek på båda sidor tills den får gyllenbrun färg. Gör samma sak med resten av smeten. Det kan behövas extra kokosolja vid varje ny omgång.
  6. Blanda yoghurt, citronsaft, salt och peppar till en sås. Häll några droppar olivolja på toppen. Rör om tills det blir slätt.
  7. Servera två plättar per måltid med gröna bönor och yoghurtsås. Du kan frysa in resten till ett senare tillfälle.

Alternativ för veganer:

Byt ut de tre äggen till ca 1 dl kokt kylskåpskall bovetegröt. Fungerar alldeles utmärkt som bindemedel. Faktiskt ännu bättre än ägg!

Till yoghurtsåsen: byt ut till en havrebaserad variant av märket Oatly eller GoGreen.

Comments are closed.