Katarina berättar om sin astma och om hälsoveckan

 

"Allteftersom åren gått, har ett behov uppstått att, istället för ökade mediciner, förändra och påverka hälsan på bästa sätt."

 

När björken slog ut våren 2016 blev min astma riktigt svår. Trots dubbel dos av astmamedicinerna och kortisontabletter blev det så jobbigt att jag tvingades uppsöka akuten. Jag är nu 71 år och har haft astma sedan 20-årsåldern. Jag har läst det mesta om vad som är bra och eller dåligt för astmatiker. Jag har gjort tappra försök med olika kostråd, städråd, motion etc. Det har dock aldrig blivit någon ”röd tråd” som hållit att följa. Utan läkarvård och mediciner hade jag väl inte levt idag. Men allteftersom åren gått har ett behov uppstått att istället för ökade mediciner förändra och påverka hälsan på bästa sätt.

Jag hittade Mistelgården och Anette på nätet för flera år sedan och upptäckte att det var ett ställe där man tog människor på stort allvar. Jag har läst om andra så kallade hälsohem på nätet men tyckt att det ofta handlat om ”feel good” vistelser där avsikten inte varit att på sikt förändra så mycket. Nu beslöt jag mig för att anmäla mig till Stora Hälsoveckan på Mistelgården i juli. Två veckor innan vistelsen började trappade jag ner medicineringen. Astman var nu under sommaren inte längre akut. Veckan innan slutade jag med kaffe. Jag hade ett timslångt samtal med Anette om jag hade för problem och medicinering. Jag berättade också att jag praktiskt taget hela livet haft trög och ont i magen.

Det var mycket spännande att åka till Mistelgården, träffa alla människor och börja med specialkosten och de hälsopreparat som Anette valt ut för mig utifrån mina besvär. Vi hade då också ett personligt samtal. Dagarna fylldes snabbt med olika behandlingar, gymnastik, meditation, mattider, tid för drycker, promenader i den underbart vackra naturen. Det var också väldigt skönt att strunta i mobil, dator, nyhetssändningar, TV. Flera kvällar var det föredrag om bland annat kosten, odling, själva vistelsen, de speciella oljorna som användes i behandlingen. Snabbt kände jag mig bättre. Atman gav sig inte till känna, nästäppan försvann, liksom huvudvärken och ögonen slutade rinna. Magen vande sig vis den specialkost som vi i gruppen ”magarna” fick. Allteftersom veckan gick blev den lugnare och plattare men kom inte riktigt igång förrän jag kommit hem.

En vecka är inte särskilt lång tid när så mycket ska förändras. Tiden efter är väldigt viktig och förbereddes genom att vi återigen hade ett personligt samtal och gick igenom vad som hänt under veckan, hur jag skulle fortsätta, vilka preparat som valts ut och hur de skulle användas på bästa sätt. För mig var det underbart att känna att jag efter så lång medicinering kunde slippa astman och att magen blivit så mycket bättre. Jag är fast och fullt besluten att fortsätta med den vegetariska maten, även om det inte varit ett uttalat krav. Jag har lärt mig ett bra sätt att äta och är noga med att ta hälsopreparaten som jag ska. Jag är mycket tacksam över det personliga engagemang som de som arbetade på Mistelgården visade. Den hängivenheten och omsorgen om oss som deltog i hälsovekcan är unik. Stort tack till Anette, Irene, Nicklas, Tilde och alla andra!

/Katarina

Comments are closed.