Fräscht recept till påsken

Scrambled gräslökstofu på lökbröd
&
Sparris, nässla och mandel crème med örtbakad potatis.

(Recepten är för 2 personer)

Krämigt äggig, smaksatt med gräslök, god till grillade grönsaker. Här använde jag mig av paprika och sparris. Du kan använda ditt favoritbröd lite lätt rostat. Det här är lökbrödet är med mycket smak och glutenfritt och kan göras som en rå variant med lågtemperatur.

En härligt vårgrön crème med sparris, nässla och mandel. Smaksatt med lite citron och örtsalt.
Potatisen får kokas/ångas med skal därefter grillas i ugnen och vändas ner bland flertalet örter med lite havssalt.

/Rebecca

Scrambled gräslökstofu

Du behöver:

- 150 gram tofu
- 1 gul lök, finhackad
- 1 dl havregrädde
- en gnutta gurkmeja
- 1 tsk näringsjäst/bjäst flingor
- örtsalt, svartpeppar
- 0,5 dl hackad gräslök
- olivolja 

Stek löken glansig.
Smula ner tofun, havregrädden och gurkmejan, låt koka ihop till krämig konsistens.
Tillsätt gräslök, näringsjäst och smaksätt med örtsalt och peppar.

 

Lökbröd

Du behöver:

- 0,75 dl helt bovete (blötlagt över natten)
- 1 stor gul lök
- 0,75 dl solrosfrön
- 1 dl krossade linfrön
- 1 msk tamari soja
- 2 msk olivolja
- ca 1 dl vatten

Kör solrosfrön och linfrön i en mixer. Tillsätt bovetet och fortsätt mixa. Häll över i en skål.
Tillsätt soja.
Finhacka löken, lägg i en skål och massera in oljan.
Blanda ihop smet och lök och tillsätt vatten.
Bred över smeten på en plåt med bakplåtspapper.
I ugn ca 2,5 timme på 100 grader. (I torkugn 42 grader ca 8 timmar)
Ta ut och skär i önskade bitar (cirka 9 stycken).

Sparris, nässla och mandelcrème:

Du behöver:

- 1 knippe sparris 250 gram
- 2 dl nässlor
- 0,75 dl mandel (gärna blötlagda)
- 1/2 avokado
- citronsaft 
- örtsalt

Koka sparrisen mjuk.
Tillsätt nässlor och slå av värmen.
Skala den blötlagda mandeln om du önskar.
Häll av vattnet från sparris och nässlorna men behåll lite i en skål om du behöver spä krämen.
Mixa tillsammans med mandeln till krämig konsistens.
Smaksätt med citron, avokado och örtsalt.

Örtbakad potatis:

Du behöver:

- 8 tvättade potatisar
- 2 dl hackade örter ex: dill, persilja, krasse, dragon.
- Olivolja
- Havssalt
- Örtsalt

Koka/ånga potatisen mjuka.
Lägg över i en ugnsform, pensla med olivolja och örtsalt.
Grilla ugn till gyllenbrun färg, 250 grader ca 10 min.
Skär ett kryss i dem och tryck upp en öppning, blanda väl med färska örter och strö över havssalt.

Rebecca kom i kontakt med Mistelgården 2014 då hon kände sig trasig inombords och hennes kropp sa fysiskt stopp! Hon kunde inte ta upp näring och rasade i vikt med stor rädsla och ångest.

Rebecca har alltid haft ett stort intresse för hälsa, mat och träning. Hon delar gärna med sig av sina tankar och sina recept då och då via Mistelgården.

- Naturen är en stor och viktig del i mig och jag tar den gärna med mig in i köket. Vi har så mycket läkande kraft runtomkring oss, säger Rebecca.

Läs Rebeccas berättelse...

 

Comments are closed.