Quinoa- och grönkålssallad med ugnsbakade äpplen och rödbetor

Så gott som dagligen ser jag till att få i mig grönkål och rödbetor, eftersom näringen och vitaminerna i detta är oslagbart. Inte minst är det fantastiskt gott!

Jag har laborerat ganska mycket med smaker kring detta, testat vad som passar ihop. Banne mig så har jag nu hittat (enligt mig själv och familjen bara såklart:-) den ultimata rätten som inkluderar just grönkål och rödbetor. Håll till godo! Syrligheten i äpplena, tillsammans med den marinerade grönkålen, rödbetorna och lite vitlök är fantastisk.

/Linda

Quinoa- och grönkålssallad med ugnsbakade äpplen och rödbetor

Du behöver:

  • 1 ½ dl kokt quinoa
  • 2 äpplen
  • 2 rödbetor
  • 2 stora blad grönkål
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk citronsaft
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • örtsalt, svartpeppar samt lite chiliflagor (kan uteslutas)

Skala rödbetorna och dela i små klyftor. Gör likadant med äpplena, men jag valde att ha skalet kvar på äpplena. Lägg detta i en lätt oljad ugnsform och baka i ugnen på 200 grader i 20-30 minuter.

Tag ut och låt svalna. Detta kan alltså förberedas i förväg och bara ställas in i kylen tills själva salladen ska göras.

Koka quinoa enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna (kan förberedas).
Blanda olivolja och citronsaft i en stor skål, riv sedan ner vitlöksklyftan. Blanda.

Salta och peppra och tillsätt eventuellt chiliflagor.

Riv bladen från stjälken på grönkålen och finstrimla det sedan med kniv. Vänd ner detta i marinaden och knåda en stund med händerna.

Blanda ner quinoan. Tillsätt nu de rostade/ugnsbakade äpplena och rödbetorna och blanda försiktigt. Strö över pumpakärnor samt hackad mandel. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor.

Denna rätt fungerar strålande som ensam rätt till lunch eller middag eftersom den är så matig. Ta kanske ett fröknäckebröd med jordnötssmör till.

Ni kan även ha den som tillbehör eller sidorätt till annan mat, det hade vi här hemma i familjen ikväll. Jag lagade vegan-lasagne och vi hade denna sallad som tillbehör. Eller varför inte använda detta som en förrätt om ni ska bjuda vänner på 3-rätters?

Det ska också sägas att denna rätt kan göras varm också. Då gör ni precis likadant som i receptet, men blandar allt direkt när quinoan är färdigkokt och rödbetorna + äpplena är färdigbakade i ugnen. När man blandar allt med träsked bör man nog vara lite extra försiktig bara, tänker jag, så att det inte blir mosigt. 

Doften som sprider sig i köket när denna rätt tillagas går rakt in i själ och hjärta. Ugnsbakad äpple-doft blandas med citron och vitlök. En fröjd för en matlagerska. Till och med lillebror i familjen, som är den enda av 7 personer som är skeptisk till mammas vegan-mat njöt av dofterna. Och DÅ luktar det gott:-)

 

Linda kom till vår hälsovecka augusti 2015 för att bygga upp sig själv igen både fysiskt och själsligt efter att ha vunnit över sin bröstcancer.

För Linda blev veckan hos oss den vändning i livet hon längtade efter. Nu är hon igång med en ny kost, mår bra och känner glädje.

Hon provar nya recept hela tiden som hon gärna delar med sig av.

Vill du läsa Lindas historia så hittar du den här...

 

Comments are closed.