Ugnsgrillad aubergine och kokt Hirs

Ugnsgrillad aubergine och kokt Hirs är tillsammans en helbalanserad kombination. Här smaksatt med vitlök
och oregano.
Jag älskar att låta användningsområdena få byggas ut till flera sätt.
Här har jag använt samma grundsmet i två olika resultat.
Som en grönsaksbiff och på spett.
Hirs är glutenfritt och väldigt lättsmält för magen. Du kan använda det istället för ris, i gratänger, i biffsmet eller som gröt på morgonen.

/Rebecca

Du behöver

🍀 1 dl hel Hirs
🍀 3 aubergine
🍀 1liten gul lök
🍀 1-2 vitlöksklyftor
🍀 Torkad Oregano (efter smak)
🍀 Färsk hackad persilja
🍀 Olivolja
🍀 Salt och Peppar

GÖR SÅ HÄR:

🌼 Koka Hirs enligt förpackning.
Låt stå och svälla och svalna.
🌼Skölj och skär aubergine i bitar
massera in olivolja och salt, grilla
gyllenbrun i ugnen. Låt svalna.
Mixa den slät med en stavmixer.
Ställ åt sidan.
🌼Skala och finhacka löken, fräs den
glansig i olivolja, tillsätt pressad
vitlök och låt svalna.
🌼Blanda aubergine, hirs och löken i en
skål till en biff smet.
Utgå från auberginen, den krämiga konsistensen. Tillsätt hirsen den mer
torra konsistensen till en formbar smet.
Tillsätt salt, peppar, oregano och
persilja efter smak.
Forma till biffar/spett i önskad storlek
och lägg på en plåt, klädd med
bakplåtspapper.
Baka av i ugnen ca 20 minuter
175 grader. Till en fin yta men ändå en mjuk insida.

🌸Tips!

Biffar är utmärkt att göra på t.ex.
överbliven gröt, bakade rotfrukter,
potatismos, hummus (som sedan mixas ihop). Här har du en krämig bas att börja med som binder ihop smeten. Därifrån tillsätter mer torra
ingredienser såsom rivna rotfrukter,
grönsaker, havregryn/boveteflingor, nötter, frön och kryddning tills konsistensen blir formbar.

Jag arbetar i köket på Mistelgården och ser maten som medicin för vår självläkande kropp. Jag skapar efter gästernas behov, årstidens cykler och sammansättningen för helheten.

- Naturen är en stor och viktig del i mig och jag tar den gärna med mig in i köket. Vi har så mycket läkande kraft runtomkring oss, säger Rebecca.

Comments are closed.