Egentligen har jag aldrig förstått vad det är jag mår sämre i magen av – vår gäst Ingvor berättar

 

"Jag är så TACKSAM över att Mistelgården finns och över alla er som så engagerat jobbar för att vi andra ska må bra! Ni är ett unikt hälsoteam, där varje kursdeltagare får individuell professionell hjälp till alternativ hälsa på naturlig väg."

Ända sedan jag var liten har jag haft en känslig mage, med allt ifrån kolik, uppblåsthet, och magkatarr. I vuxen ålder har jag navigerat mellan olika dieter, kostråd och periodvis massor av hälsokostprodukter, för att jag ska må bra. På läkarrekommendation har jag ibland tagit Losec innan jag gått till sängs för att slippa vakna med magvärk fram på morgonen. Dessbättre har jag inte använt Losec särskilt mycket, då jag inte mått bra på andra sätt i magen.

Egentligen har jag aldrig förstått vad det är jag mår sämre i magen av. Ibland tål jag inte alls komjölk och gluten och ibland tål jag det alldeles utmärkt. Jag har gjort tester och de har inte påvisat vare sig gluten eller mjölkallergi. Så vad var egentligen problemet? 

Jag har visserligen under 25 år levt med ett roligt, men stressigt resande arbete inom den medicintekniska branschen. Alla resor har inneburit oregelbundna måltider, snabbmat ibland, sena middagar, godis i massor, samt högt tempo och för lite sömn. Jag har tyckt jag varit duktig när jag inte behövt mer än 4,5-5 timmars sömn och ändå gjort bra jobb. Under dessa år åt jag också mycket kosttillskott, för att försöka väga upp mitt dåliga samvete med maten.

Sedan ca 15 år medicinerar jag med Levaxin mot min Hypotyreos och jag äter blodtryckssänkande mediciner sedan 4 år mot mitt något förhöjda blodtryck.  När jag för knappt 1 år sedan fick bröstcancer och som jag både blev opererad och strålad för under våren 2016, fick jag nog! Jag var så trött och utsliten och hade magkatarr och så oregelbundna toalettvanor.

Nu måste jag verkligen göra något åt mitt stressiga liv och höja min livskvalitet!

Därför började jag titta på internet över hälsohem där jag kunde få mera hjälp till självhjälp och inte bara ett välbefinnande för stunden. Jag har varit på flera mycket bra hälsohem, men de vänder sig mera till när man mår lite bättre än vad jag gjorde just då.

Jag hittade Hälsohemmet Mistelgården och tyckte att det sätt de jobbar på där, var precis det jag sökte efter.  Jag ringde under sommaren 2016 och fick prata med ägaren Anette Kozica, om att jag ville delta på en hälsovecka, men först under hösten. När hon hörde hur jag mådde just då, med trötthet, magkatarr, övervikt mm, så bad hon mig att komma ner till Glumslöv i juli innan kursen i september. Detta var för att kunna göra tarmsköljningar och snabbt få kosttillskott mot obalansen och försurningen i kroppen och inflammationen jag säkerligen hade i mag-tarmsystemet.

Sagt och gjort, jag åkte ner till Glumslöv utanför Helsingborg och jag anmälde mig även till Hälsoveckan i september 2016. I Glumslöv, träffade jag både Anette för rådgivning samt Irene, som utförde flera välbehövliga tarmsköljningar på mig.

När jag åkte från Glumslöv hade jag med mig en del naturkostprodukter, samt en hel del verktyg för att kunna varva ner och ändra min kost mot det mer vegetariska hållet. Under två månader hemma kämpade jag mot mitt socker och kolhydratsug och jag hade många återfall under denna tid, men så småningom i takt med att tarmen och magsäcken lugnade ner sig, så fick jag mindre sockerabstinens. Hela tiden hade jag kontakt och rådgivning från Anette.

När sedan hälsoveckan i Mistelgårdens regi startade, i vackra Munka Tågarp utanför Ystad, så hade jag en fördel med att jag redan påbörjat min läkning av tarmen.

Den vegetariska maten som serverades, av Tilde mf i köket, var så god och nyttig! Varje deltagare fick individuell rekommendation av Anette, för vad som var bra för just den personens behov just då. Vi fick också en viktig instruktion om att tugga maten mycket väl, för att locka fram enzymerna i mag-tarmkanalen. Informationen gjorde att vi alla kände oss sedda och att vi alla fick chans att få den hjälp vi just då behövde.

För min del hade jag under de första dagarna, ett enormt stort behov av sömn. Så efter nästan varje måltid, behandling eller rörelsepass, gick jag och sov en stund på mitt rum. Denna trötthet pågick i tre dagar. På fjärde dagen kände jag att något hände i min kropp och jag mådde så mycket bättre och var full av energi. Jag fick t.o.m kommentarer från de övriga gästerna att de såg att min blick blivit mer pigg och huden fått mer lyster. Jag orkade gå ut och promenera längre sträckor och ändå göra övriga aktiviteter utan att gå och sova efteråt. Ingen ond mage kände jag av, utan bara lugn och ro. Det hade jag inte känt på åratal!

Det pigga tillståndet fortsatte kursen ut. Efter att jag kommit hem, har jag fått ännu mer energi. Jag sover dessutom bättre och längre om nätterna. Jag har börjat göra mer vegetarisk mat och tänker på att få kroppen mer basisk. Jag har tagit till mig av de tips jag fick av Tilde i köket.  Jag groddar mungbönor och annat som jag vet är bra. Visst kan det bli något onyttigt ibland, men jag går fort tillbaka till det vegetariska, eftersom jag mår som bäst av det.

 Jag har börjat på Yoga mot min stress, efter att Irene hållit kurs med både yogainspirerande övningar och mindfulness. Jag har också unnat mig massage, efter att Nicklas inspirerat till detta efter regndroppsmassagen och fotmassage han gjorde under kursen.

Som effekt till en hälsosammare livsstil är att mina småsår jag ofta fått runt nagelbanden börjat läka. Jag är gladare, orkar mera och jag börjar faktiskt gå ner i vikt på naturlig väg utan konstiga dieter.

Jag vill avsluta med att säga att jag är så TACKSAM över att Mistelgården finns och över alla er som så engagerat jobbar för att vi andra ska må bra! Ni är ett unikt hälsoteam, där varje kursdeltagare får individuell professionell hjälp till alternativ hälsa på naturlig väg. Jag tackar först Anette för all support och konsultation jag fått och får utanför hälsoveckan. Jag vill också tacka Irene, Tilde, Nicklas och Lena med flera, som gjort hälsoveckan till den start till bättre hälsa jag erhållit för egen del.

Ingvor

Comments are closed.