
Vår historia
Mistelgården grundades 1974 av Josef Östlund. Sedan år 2000 är det Anette Kozica som driver hälsohemmet. Hon kom första gången till Mistelgården som gäst vid 21 års ålder på grund av egna hälsoproblem.
Anette fick själv i unga år eksem, värk i leder och problem med mage och tarm som sedan ledde till anorexia. Hon provade då en rad olika mediciner och behandlingar för att få ordning på hälsan, men ingenting hjälpte. Hon började då söka efter en lösning och läste mängder av böcker inom både traditionell medicin och alternativa tankegångar. Insikterna hon fick på Mistelgården om enzymernas betydelse för kroppen gav henne hopp om möjligheten att bli frisk.
Som gäst på Mistelgården kände hon att hon kunde börja läka både fysiskt och själsligt och nådde ett inre lugn. Det var då intresset växte för hur brist på enzymer påverkar vår hälsa. Under många år arbetade Anette tillsammans med Josef på Mistelgården. Hon arbetade senare även på Sjöbobruks hälsohem följt av en rad andra då hon var nyfiken på hur andra arbetade med hälsa. Intresset för alternativa tankar inom hälsa ökade och fördjupades. Anette gick därför en utbildning i Naturmedicin med inriktning på hennes främsta intresseområde, mag-och tarmproblem, astma och allergi. År 2000 tog Anette över hälsohemmet Mistelgården.
Våra värderingar
Personligt
Din hälsoplan är individframtagen för just dig. Vi tar endast emot små grupper per hälsovecka eller kurs för att skapa en intimare miljö.
Kunskap
På Mistelgården finns mångårig kunskap och den lärs också ut till gästerna. Vi vill att varje gäst ska kunna fortsätta att bygga upp en bättre hälsa även efter hemkomsten. Kunskap ger motivation.
Balans
Vi arbetar med både kropp och själ då båda dessa måste vara i balans med varandra för att människan ska kunna uppnå hälsa.
Resultat
Vi är resultatinriktade. Det är våra resultat som ger oss glädje och ny energi. Våra gäster upplever ofta förändringar på bara ett par dagar.
Vi ser oss som ett viktigt komplement till den traditionella vården – inte som en ersättning.
Vi som jobbar på Mistelgården
Vi som arbetar på Mistelgården har lång erfarenhet av hälsa och kan därför erbjuda professionell hjälp för att rena och läka kroppen. Vi har flera olika behandlingar för att avgifta kroppen och vi gör en kostomläggning bestående av vegetarisk mat och Rawfood. Detta sätter igång din egen enzymproduktion och ger dig livsviktig näring.
När kroppen är i obalans ökar behovet av extra vitaminer, mineraler och naturmediciner för att få bättre fart på avgiftning och läkning av kroppen. Vi hjälper dig att få tillbaka energin och kraften så att kroppen kan börja sin läkningsprocess. Det är alltid du själv som bestämmer var du vill lägga ribban. För höga krav och stress, skapar också toxiner.

Anette Kozica, föreståndare
Jag har drivit hälsohemmet Mistelgården sedan år 2000 och har tidigare arbetat på andra hälsohem. Jag är utbildad inom naturterapi med inriktning på mag- och tarmproblem. En naturterapeut har som målsättning att skapa en optimal förutsättning till självläkning, genom att eliminera hälsonedbrytande faktorer, med hjälp av olika symtomfria behandlingar. Läs mer...
Jag studerade naturterapi i två år med start på Helenelunds hälsoskola i början av 80-talet. Där läste jag olika typer av behandlingstekniker som anatomi, naturmedicin, kost och näring, örtmedicin Diagnostik, Zonterapi m.m. Därefter praktiserade jag på olika hälsohem och har kompletterat med otaliga kortare kurser genom åren. I dagsläget har jag arbetat som naturterapeut i snart trettio år.
Jag har hela livet varit en sökande människa och har tack vare det fått uppleva mycket, både positiva och negativa saker. Jag har en ödmjukhet inför livet och tror på att varje människa bär på krafter och möjligheter som kan förändra deras liv.
Jag ser Mistelgården som ett viktigt komplement till den traditionella vården.

Birthe Eriksson, tångbad
Jag är en auktoriserad hälsorådgivare sedan 1989 med bakgrund inom kemi, mikrobiologi och sjuk-& friskvård. Även har hag arbetat i eko livs-och hälsobutiker. Läs mer...
Föreläsare, kursledare i komplementär medicin med läkeväxter, kropps- & själ behandlingar.
Det gläder mig när vi tillsammans hjälper och bidrar till medmänniskors bättre hälsa på alla vis! Det är viktigt.
Här på hälsohemmet Mistelgården utför jag tångbad och är behjälplig i behandlingsrummen.

Rebecca Oliwers, kock
Jag arbetar i köket på Mistelgården. Det är ett arbete som berikar där jag både får inspirera och själv inspireras på många sätt. För mig har hälsa alltid intresserat mig och uppmärksammats inom mig, att det är något jag vill ge, inspirera och på ett ödmjukt sätt hjälpa. Läs mer...
Jag har i mitt yrkesliv arbetat främst som kock och med cateringarrangemang där jag kan leva ut min kreativitet och mitt skapande. De senaste två åren har jag riktat in mig på vegetarisk mat ur hälsoperspektiv. Naturen är en stor och viktig del i mig och jag tar den gärna med mig in i köket, vi har så mycket läkande kraft runtomkring oss.
Även rörelse har tagit stor plats i mitt liv och jag har instruerat i olika träningsformer. Kan vi komma i kontakt med vår kropp genom andningen tror jag vi kan läka på ett djupare plan, och får därifrån en ingång till rörelseträningen på ett mer läkande och stärkande sätt.
Ekologi och hållbarhet är också viktiga delar för mig, att leva tillsammans på ett holistiskt sätt. Försöker låta enkelheten ta lite större plats, som kan vara så svårt då man ideligen utmanas i tanke och handling.

Katrin Shwere, husmor
Jag har en cateringfirma med medelhavsorienterade vegetariska bufféer. Ren mat är min passion och jag bedriver en gård efter ekologiska riktlinjer med biodynamisk odling och permakultur som basis.Läs mer...
Jag odlar många olika grödor inklusive många gamla sorter med högt näringsvärde. Därmed är min familj och jag i stort sätt självförsörjande på grönsaker, frukt och örter. Vi har också en del till försäljning på gården. Naturens läkekraft har alltid varit ett stort intresse och jag samlar, odlar och använder en massa läkeväxter till teer, salvor, omslag, oljor och tinkturer.

Susanna Äppelblom, kock
Jag har hela livet haft ett stort matintresse. När jag blev vegetarian av hälsoskäl för nästan 40 år sedan öppnades en ny värld för mig, med ett mer etiskt och ekologiskt tänkande. Läs mer...
En tydlig ekologisk inriktning är sann för mig, samt ekologi i form av tillvaratagande och ” generös hushållning”.
Jag kom i kontakt med mistelgården första gången redan 1987 då jag deltog i en meditationskurs som de höll. Hösten 2016 fick jag chansen att börja jobba på Mistelgården. Jag står för råkosten och buffén på kvällen.
Jag har själv en cateringfirma och jobbar även med trädgårdsplanering. Jag älskar att använda varor från hela världen men lagar mat säsongsenligt. Jag plockar och använder vilda växter som mat och medicin.

Tilde Inghem, i köket
Jag har alltid varit intresserad av alternativ medicin, raw food, av själslig utveckling och kroppens egen förmåga att läka.Läs mer...
Mistelgården blev för mig lite av en milstople i mitt liv. Inte bara upplevde jag att min kropp mådde bättre av kosten, naturmedicinerna och att biverkningarna från de konventionella medicinerna plötsligt blev mindre påtagliga men det blev även en början på en själslig resa; om förlåtelse, att släppa taget och gå vidare. En resa som blivit en central del i mitt liv och för min läkning. Jag har jobbat på Mistelgården till och från sedan jag kom dit första gången som gäst 2012, och hjälpt till med allt från matlagning, recept, rådgivning och mejlutskick.