Min mage och jag

Niluka berättar sin historia

"Alla ni där ute som har magar som strular; sluta stoppa i er piller och annat och acceptera definitivt INTE diagnosen IBS! Se istället till att ni läker det som är skadat, på så vis kommer ni på sikt kunna leva normalt och dessutom kunna äta och dricka i princip vad ni vill! Jag är nämligen ett levande bevis på det!"

"Jag har så länge jag kan minnas haft problem med min mage. Det började redan som liten att jag kräktes varje gång efter att jag druckit mjölk. Till historien hör att jag är adopterad ifrån Sri-Lanka där laktos inte används i matlagningen vilket gör att vi som kommer från den delen av världen kan ha svårare för att hantera laktos. Min mage har alltid varit uppblåst och jag har sett direkt gravid ut. Först när jag var 26 år gammal fick jag min laktosintoleransdiagnos och ett nytt liv började för mig! Uppblåstheten lade sig, men den lyckan varade inte länge. Trots att jag levde laktosfritt kom problemen med magen tillbaks, varpå jag fortsatte att kämpa med att få någon läkare till att ta mig på allvar. Jag testades även för gluten men provsvaren var negativa.

Till sist började jag tvivla på allt, tänk om det var så att jag egentligen bara var tjock, inte för att vågen visade på det, men min stora mage gjorde! Jag började träna frenetiskt, men hur jag än gjorde ville magen inte ge med sig. I ren förtvivlan vände jag mig till en plastikkirurg i hopp om att bli av med min stora mage. Efter att han tittat på min mage frågade han hur mycket jag vägde och trodde mig inte när jag sa att jag vägde 49kg, men vågen bekräftade detta för honom. Efter mycket om och men, sa han att jag absolut skulle överväga en fettsugning gärna omgående då han inte gjorde fettsugningar efter att man fyllt 35 år, då gjorde han istället bukplastikoperationer vilket var ett mycket större ingrepp. Jag var 34 år när jag kom till honom, så tiden för mig var knapp, men jag skulle på en utlandssemester över julen och ville därför avvakta något med ingreppet och tur var väl det!

Jag fick diagnosen IBS i januari och följde strikt dietistens kostrådgivning. Till en början upplevde jag en förbättring i min mage och uppblåstheten var inte längre lika påtaglig, men detta var bara början på en katastrof för min kropp. Jag uteslöt så väldigt mycket ifrån min kost, vilket resulterade i att magen inte fick jobba ordentligt utan maten låg istället och surnade och inom ett par månader var jag lika uppsvälld igen och totalt förstoppad. Det gick närmare två veckor utan att jag kunde gå på toa, men med hjälp av diverse laxerande medel kunde jag till sist gå. Detta fick mig att börja fundera på hur jag egentligen såg ut på insidan. Jag tänkte att det nog kunde vara en bra idé att få skjölt mina tarmar. Jag satte igång och började googla och sidan som tilltalade mig mest dock med en viss skepsis var den som handlade om Hälsohemmet Mistelgården. Varför jag var skeptisk var för att det nästan lät för bra för att vara sant! Men jag slog slag i saken och kontaktade Anette för att boka in en rådgivning i augusti 2016.

Vi kom direkt fram till över telefon att jag skulle börja med att göra en tarmsköljning. Jag träffade Irene som så fint tog hand om mig. Smärtan under tarmsköljningen var fruktansvärd, vilket oroade Irene. Jag var så illa däran! Trots att Irene egentligen skulle ha haft semester dagen efter uppmanande hon mig om att komma tillbaka efterföljande morgon för ytterligare en sköljning. Hon pratade även med Anette som tog emot mig mycket tidigare än vårt redan inbokade möte. Här fanns två eldsjälar som hade bestämt sig för att jag skulle bli bra vilket gav mig en enorm motivation att ge mig helhjärtat in i denna resa som skulle komma till att förändra mitt liv för alltid. Efter mötet med Anette fick jag en tydlig insikt i vilken inre stress min kropp befann sig i, samtidigt var hon väldigt tydlig med att jag skulle bli bra, men det krävdes också en total livsomställning. Jag fick alla möjliga naturmediciner som jag skulle ta flera gånger om dagen vid specifika tidpunkter, jag fick strikta anvisningar om hur jag skulle äta de närmsta veckorna och så fick jag fri tillgång till smskontakt med Anette. Det kändes väldigt skönt att ha denna livlina till Anette, då en livsomställning på många sätt kan kännas lite skrämmande.

Sakta men säkert kunde jag börja märka förändringar i min kropp. Jag blev piggare och kände mig lättare både i kroppen och i sinnet. Jag kunde utan problem gå på toaletten igen. Med tiden som gick kunde jag märka en stor skillnad på min tidigare extremt uppsvällda mage, den började bli platt och jag som var så nära att lägga mig under ”kniven”. Jamen ni hör själva! Idag har det gått ca ett halvår sedan jag fick gjort min första tarmsköljning. Jag lever inte lika strikt som jag gjorde under de ca 8 veckor som Anette följde mig, men jag är noga med att se till att jag har en basisk miljö i min mage och jag värnar mer om mig själv och mitt välmående. Jag har lärt mig tolka min kropps signaler och vad den är i behov av här och nu.

Anette och Irene kommer för evigt att ha en speciell plats i mitt hjärta och alla ni där ute som har magar som strular; sluta stoppa i er piller och annat och acceptera definitivt INTE diagnosen IBS! Se istället till att ni läker det som är skadat, på så vis kommer ni på sikt kunna leva normalt och dessutom kunna äta och dricka i princip vad ni vill! Jag är nämligen ett levande bevis på det!"

Niluka

Comments are closed.