Vår gäst Siv berättar

Näst efter att jag slutade röka för många år sedan, är veckan på Mistelgården kanske den bästa investeringen jag gjort i min egen hälsa. Därför vill jag gärna berätta lite om vad den veckan innebar för mig.

Under en vecka handlade hela mitt liv om mig, min hälsa och mitt välbefinnande. Det var Carpe Diem i kvadrat. Under en vecka fanns inget som hindrade mina tankar om mitt sätt att leva mitt liv, jag kunde inte ens hindra det själv, eftersom allting gick ut på att bli medveten om mig och min hälsa, och hur jag kunde påverka den. Och detta är den stora nyckeln till resten av livet: hur jag kan påverka min egen hälsa..

När jag kom till Mistelgården hade jag diagnosen Ulcerös Kolit sedan ett och ett halvt år. Jag tog mediciner, som höll sjukdomen passiv. Enligt läkarna kunde jag leva precis som vanligt, bara jag tog mina mediciner som jag skulle. Visst var jag tacksam att det fanns medicin som hjälpte, men på Mistelgården fick jag den viktigaste pusselbiten: hur en människa själv kan påverka sin sjukdom genom sitt sätt att leva. Om hon vill. Det var detta jag saknade i den vanliga sjukvården, där inget ansvar lades på mig, utan hela problemet löstes med tabletter. Jag är nu en sådan människa, som gärna vill ta ansvar för och har möjlighet att påverka mitt eget liv.

Den här korta veckan på Mistelgården ändrade i grunden mitt sätt att tänka på mig själv. Den ändrade mitt sätt att äta och vara. Jag är lyckligare nu, jag känner mig tryggare i livet eftersom jag nu känner att jag kan påverka min sjukdom och framför allt HUR jag kan göra det. I den traditionella sjukvården befrias man från bekymret med att själv vara delaktig i behandlingen av den sjukdom man drabbas av och det är en välsignelse för olika människor i olika stadier i livet, men det finns människor och perioder där det är viktigt att man själv får ta ansvar. Dessa människor hittar inte rätt i sjukvården för den avdelningen finns inte där. För dessa människor är det viktigt att det finns ställen som Mistelgården. Små ställen. Mänskliga. Där man inte är så många, där alla ser varandra och lyssnar. Jag rekommenderar Mistelgården av hela mitt hjärta.

Siv E, Företagare

Comments are closed.