Grönkål på julbordet

Matpaj brukar inte vara det allra nyttigaste direkt men den här pajen har kikärtsmjöl i botten istället för vanligt vetemjöl och är ett populärt inslag på julbordet och i juletider.

Rapsolja

Grönkål (färsk eller fryst - 1 paket ca 400g). Om färsk, fint hackad.

Valnötter 1 påse

ca 100g Granatäpplekärnor

1 Gul lök

1 Vitlöksklyfta

2,5 dl kikärtsmjöl

0,75 dl vatten

1 msk Spiskummin

2 ägg

1-2 dl havregrädde

1- 2 msk mjukost

Salt och peppar efter smak

Blanda ingredienserna till pajbotten: 3 msk rapsolja, 0,75 dl vatten och kikärtsmjöl och lite salt och bred ut i en form. Blir degen för mjölig tillsätt lite mer vatten eller tvärtom. Grädda i ugnen på 175 grader i 10 min.

Stek upp 1 gul lök i 2 msk rapsolja. När löken börjat få färg tillsätt vitlöken och spiskummin. Tillsätt sedan grönkålen. Rör runt och låt stå på mellan stark värme tills allt ev. vatten försvunnit. Tillsätt 1- 2 msk mjukost samt havregrädden och låt svalna. När det svalnat tillsätt de två äggen och rör runt.

Häll i grönkålsblandningen i pajformen och tryck ner valnötskärnorna i ”smeten” och grädda sedan på 175 grader i cirka 30 min (beroende på ugn). Ta ut och innan servering garnera med lite granatäpplekärnor och valnötter på toppen.

Får du grönkål över – gör en sallad

1 paket/några ”kvistar” färsk grönkål (ekologisk)

5 msk Olivolja

1 msk Honung

1 msk Tahini

1/2 tsk Svartpeppar

1 msk Salt

En apelsin ( pressa ut saften till cirka 1-2 msk)

Russin och Hasselnötter

Mixa ingredienserna till salladsdressingen först: tahini, olivolja, apelsinjuice (färsk), salt, peppar och honung. Blanda alla ingredienser i en bunke. Garnera med lite färska örter, rostade frön och eventuellt lite granatäpplekärnor.

Comments are closed.