Julbröd

Vi är många som redan har börjat pynta och julstöka för att sprida ljus och plocka fram lite glädje i dessa mörka tider.

En annorlunda jul står inför dörren.

För många kanske den innebär stor saknad. Ensamhet.

För andra kanske den ger ökat lugn. Det storslagna julfirandet kan ersättas med något mindre, närmare och mer äkta.

Jag tar inspiration av min fantastiska bonusdotter Nadja som har ett väldigt varmt och givmilt hjärta. Hon har till tradition att baka gott till jul – och bjuda på härligheten till dem som kanske minst förväntar sig det. Ett år satte hon helt sonika upp en fint pyntad korg på en pall i sin trappuppgång. Korgen var fylld med, väl förpackade lussekatter. Varje påse hade en personlig lapp där hon önskade grannarna (såväl bekanta om obekanta)” Varsegoda och en riktigt God Jul!”

Tänk om vi alla, just i år, skulle fundera på vilka medmänniskor vi har i vår omgivning. Vilka som kanske är ensamma. Vilka som kanske kan behöva extra julstämning och uppmuntran. Kanske kan ett överraskande julbak på dörrhandtaget vara precis det som tröstar och sprider julens glädje?

Här kommer mitt förslag på ett fantastiskt gott, näringsrikt och juligt bröd för alla.

Detta bröd innehåller glutenfria havregryn. Är man inte känslig mot gluten fungerar det såklart lika bra med vanliga havregryn. Jag har använt agavesirap – en nyttigare sötning.

Brödet är supergott att toppa med tahini, avokado och tomat eller kanske något av de veganska alternativen till pålägg såsom Naturlis bredbara smör.

Så plocka fram julkänslan;

Baka & Bjud!

/Jenny

Du behöver:

2 dl glutenfritt havregryn
1,5 dl Bovetemjöl
1 dl solroskärnor
1 dl pumpafrön
1 dl linfrön
1 dl hasselnötter
1 dl valnötter
2,5 msk chiafrön
3 msk fiberhusk
2 tsk Himalayasalt
1 rågad tsk Bikarbonat
1 tsk malen nejlika
1 rågad tsk malen ingefära
1 rågad tsk malen kanel
1 tsk malen pomeransskal
1 tsk malen kardemumma
0,5 dl torkade ekologiska Gojibär
2 dl groddade Mungbönor (för dig som vill göra brödet extremt nyttigt och höja upp proteinhalten, kan uteslutas…)
0,5 dl kokosolja
4 dl kokhett vatten (om du utgår från torra frön och nötter) eller 3,5 dl kokhett vatten (om nötter och frön varit blötlagda)
2 msk agavesirap

Gör så här:

Blötlägg gärna nötter och fröer över natten innan du bakar brödet. Det gör bland annat nötter mer lättsmälta och näringsupptaget blir bättre. (Om du har blötlagt så kan du minska andel vatten i receptet till 3,5 dl).

Sätt ugnen på 175° C. Grovhacka nötterna. Blanda alla torra ingredienser och kryddor i en skål.

Smält kokosoljan. Rör ihop den torra blandningen med kokosolja, sötning, mungbönor och kokhett vatten. Blanda noga och låt stå i ca 30 minuter. Tryck ut i en brödform. Antingen kan formen kläs med bakplåtspapper, eller så gör du som jag här gjorde; olja in och strö på sesamfrön på kanterna.

Grädda mitt i ugnen i 30 minuter. Ta ut brödet från formen – vänd på det och grädda upp-och-ner i ytterligare 25 minuter.

Låt svalna.

På Mistelgården går jag sida vid sida med Anette. Jag hjälper henne med många göromål och försöker lära mig så mycket som möjligt. Med stor erfarenhet ifrån ekonomi, ledning och administration kombinerat med ett långtida hälsointresse känner jag att Mistelgården är helt rätt plats för mig. Jag sköter administrationen både mellan hälsoveckorna och under själva vistelsen. Jag håller även i Yogaklasserna under hälsoveckorna.

/Jenny Wahlgren

Comments are closed.