Friskare tarmflora efter en tarmsköljning

Friskare tarmflora efter en tarmsköljning

Din tarmfloran påverkas av både immunförsvaret och tarmens funktion.

I tarmfloran har vi små mikroorganismer som har en stor roll i att bibehålla ett bra immunförsvar. De hjälper till med både matsmältningen och att skydda tarmen mot skadliga bakterier och virus.

När balansen rubbas uppstår dys bios - obalans i tarmen. Då kan tarmens normala funktion och immunförsvar påverkas negativt, vilket gör att sämre bakterier stannar kvar och får möjlighet att växa. Det här leder till magbesvär som magont, uppsvälldhet, gaser och diarré.

När du genomför en tarmsköljning så gör du även en återställning. Nu får tarmen arbeta och med tiden bygga upp en stark och frisk tarmflora. När tarmsköljningen är klar så vill du ha de bästa förutsättningarna för att bibehålla tarmhälsan. Undvik därför sötsaker, ost- och mejeriprodukter, läsk, lök och snabbmat de första tre dagarna. Tillsammans med en hälsosammare kost så rekommenderar vi att du använder probiotika. Probiotika normaliserar PH-värdet i tarmen och skyddar mot sjukdomsbringande bakterier och virus. Den tas tre gånger dagligen för varje måltid. Probiotikan sänker PH-värdet i tarmen och skyddar mot sjukdomsbringande bakterier och virus.

Kost efter en tarmsköljning

Börja dagarna med ett glas rumstempererat vatten med citron.  Till frukost tar du bovetegröt eller havregrynsgröt där mjölken byts ut mot havremjölk eller EKO kokosmjölk. Toppa gröten med smaksättare som bär, banan med eko kanel och lite russin. Ta din egen tid och fokusera och försök känna smakerna.

Försök att gärna dricka minst 1 ½ L vatten med citron dagligen. Drick inte iskallt vatten det nockar tarmbakterierna.

Till lunch en mild soppa på olika grönsaker med fröknäcke och getost

Till middag kan det vara Morotsbiffar med Bulgur och broccoli: Tag 1-2 dl finriven morot/person, blanda i lite bovetegröt som blivit över sedan morgonen och strö i lite örtsalt samt timjan. Forma till biffar och stek i olja eller lägg in dem i ugnen på oljad bakplåtspapper. Koka arborioris smaksätt örtsalt och buljong. Lägg i broccolibitar och lite rivna morötter  i riset så de blir mjuka.

Direkt efter en Tarmsköljning brukar ögonen upplevas som klarare. Det är ett tecken på att levern har börjat rensa ut gamla toxiner som legat kvar i tarmen. Med en tarmsköljning och bra kost har du gett den en skjuts på traven och det är därför viktigt för din egen hälsa att ta medvetna beslut om din kost. Under Hälsoveckorna får du mer rådgivning om hur just du kan hjälpa kroppen att komma i balans.

Comments are closed.