Kimchi

Länge har jag velat göra mitt favoritrecept på det fermenterade tillbehöret kimchi. Detta är ett veganskt recept hämtat direkt från Seoul, Sydkorea. Det är verkligen ett hälsans land med massor av grönt som gör gott för både själen och magen.

Kimchi görs vanligtvis på kinakål och äts tillsammans med rundkornigt ris. I Korea är Kimchi ett tillbehör i alla måltider, även frukost. Då den både är fermenterad och stark så kan man i början testa att äta den i mindre portioner och succesivt öka.

Kimchin som vi gör idag kan ätas direkt som den är, men godast tycker jag att det blir när den vilat några dagar i kylskåpet. När den vilar så startar fermenteringsprocessen. Fermenteringen pågår tills du ätit slut på allt det goda och därför kan smaken förändras ju längre tiden går. Om kimchin har en syrlig smak så vet du att din kimchi har börjat producera nyttiga mjölksyrebakterier. Dessa hämmar oönskade bakterier från att frodas i din tarm och ser till att vitaminer och mineraler tas upp som de ska.

Kimchin förvaras i en behållare med slutet lock och ska stå kallt. Om din kimchi börjar bli alldeles för sur så kan du använda den som smaksättare i asiatiska soppor och woks. Lycka till!

Kimchi recept

 

  • 1 kinakål
  • 1 medelstor gul lök
  • 5 klyftor vitlök
  • 4 kinesiska gräslökar/kan ersättas med 20 vanliga gräslökar)
  • 2 dl skivad rättika
  • 1 morot
  • 2 dl gochugaru chiliflakes(finns på asiatiska livs)
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 dl grönsaksbuljong, av ⅓ tärning
  • salt
  • 1 1/2 msk EKO majsstärkelse
  • 1 msk råsocker
  • vatten

Gör så här

 

  • Gör ett 4 cm snitt i botten på kinakålen. Riv därefter isär och upprepa processen med snittet och isärtagningen en gång till så att du har fyra lika delar kinakål.
  • Skär kålen tvärs över i fyra delar och gör dig av med skalken. Det ska vara i bit storlekar. Lägg sedan i en större skål.
  • I skålen med 1 dl vatten och 5 msk salt blötlägger du salladskålen och mixar med händerna tills allt salt är jämt fördelat. Låt ligga i 2 timmar och rör om en gång halvvägs igenom.

 

Kimchibas

  • I en kastrull på medelvärme blandar du grönsaksfond och majsstärkelse under omrörning. När det börjar bli varmt häller du i sockret. Om konsistensen är alldeles för svårhanterad kan du hälla i ytterligare ½ dl vatten.
  • Ta bort kastrullen från plattan och låt svalna.
  • Hacka morot, rättika och gräslök i spett och lägg åt sidan.
  • I en matberedare maler du gul lök, vitlök, ingefära och 1 ½ msk salt tillsammans med kimchibasen. Häll därefter i chiliflakesen under lugn omrörning tills färgen röd börjat träda fram helt.

Sammansättning

 

  • När kålen legat i två timmar, sköljer du av den fyra gånger och får bort så mycket av vattnet du kan. Blanda därefter ihop alla ingredienser med händerna och förvara kimchin i något lufttätt.
  • Hugg in! 잘 먹겠습니다!

Comments are closed.